Image

Nad prikupno vasico Mojstrana sta dve atratktivni zavarovani poti – ferati, ki vam omogočata nove izkušnje v skalnem kraljestvu. Izbirate lahko med dvema različnima feratama, različnih zahtevnosti. Med njima je pot, ki je primerna tudi za začetnike v skalnem svetu!

Obe ferati vas pripeljeta na vrh Grančišča, kjer se vam bo razprostrl prelep pogled na bližnje Julijske Alpe in Karavanke!

Parkiranje je možno na peščenem parkirišču ob Slovenskem planinskem muzeju oz. proti plačilu tudi neposredno ob muzeju. Za dostop do ferate upoštevajte usmerjevalne table!

Image
Image

Ferata Hvadnik je plezalna pot skozi divjo sotesko v Gozdu Martuljku, ki je posebna zaradi svoje lege v soteski in ker ponuja možnost, da si lahko na varen način ogledamo vse geološke posebnosti potoka Hvadnik. 

Dolga je pol kilometra, plezalci pa na njej premagajo 250 metrov nadmorske višine. Ves čas se nam odpirajo pogledi na vrhove Martuljške skupine.

Pred vstopom v zavarovani del poti (težavnost do B/C) se opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Priporočljiva je tudi uporaba plezalnih rokavic. V začetku se zavarovana pot strmeje vzpne preko nekaj balvanov, v strugi potoka Hladnik. Na težjih mestih nam je poleg jeklenice v pomoč tudi kakšen klin in manjša skoba. 

Parkiranje je možno na peščenem parkirišču ob igrišču in na drugi strani potoka ob elektrarni. Za dostop do ferate upoštevajte usmerjevalne table in spoštujte zasebno lastnino!

Image
Image

Začetek ferate je iz asfaltne ceste v Gozdu Martuljku, ki pelje proti Srednjemu Vrhu tik pred mostom, ta preči potok, ki priteče iz Jermanovega slapu. Težavnost je ves čas okoli D, v posameznih delih celo E.

Že začetek ferate je kar težaven (D) – navpičen vzpon čez gladko steno, ki pripelje do Jermanovega slapu. Sledi prečenje potoka čez viseči most. Nato se začne najtežji del ferate, ki poteka po steni na levi strani slapu. Nato sledi zelo izpostavljena prečnica v desno, ki pripelje v sotesko nad slapom. Sledi še en most čez potok in že se začne zaključni del ferate, ki je tudi precej zahteven. Sestop poteka po isti poti, kot iz ferate Hvadnik, torej po cesti, ki pelje iz Srednjega Vrha proti Gozdu Martuljku.

Parkiranje je možno na peščenem parkirišču ob igrišču in na drugi strani potoka ob elektrarni. Za dostop do ferate upoštevajte usmerjevalne table in spoštujte zasebno lastnino!

Image
Ferata Mlačca je kratka šolska smer težavnosti B, ki služi predvsem učenju osnov varne uporabe zavarovanih plezalnih poti.

Parkiranje je možno na peščenem parkirišču v neposredni bližini ferate.

POSKRBIMO ZA VARNOST

V zadnjih letih opažamo izrazito rast zanimanja za tovrstno adrenalinsko dejavnost in beležimo vse večji obisk v naših feratah. Ker gre še vedno za večinoma izpostavljene. mestoma tudi previsne stene, previdnost nikoli ni odveč. Zato smo v sodelovanju z vodniki IFMGA in UIMLA sestavili nekaj navodil za varno uporabo ferat, ki se delijo na več segmentov in so jasno zapisana tudi na info tabli pred začetkom vsake ferate:

 • OBVEZNA OPREMA - Čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, rokavice in ustrezna obutev naj bodo vedno z vami. Nikoli ne uporabljajte neskončne zanke namesto samovarovalnega kompleta!
 • USTREZNE VREMENSKE RAZMERE - v ferato se ne odpravite v slabem vremenu (dež, veter, sneg, možnost neviht, vročina, itd.)
 • GIBANJE PO FERATI - vzdržujte ustrezno varnostno razdaljo vsaj enega okna (dolžina jeklenice med dvema nosilcema) še posebej na vertikalnih delih! 
  Neprekinjeno varovanje s pomočjo samovarovalnega kompleta.
  Pri vsakem koraku bodite izredno previdni na proženje kamenja! V ferato stopate na lastno odgovornost!
 • SKUPINSKI OBISKI IN VODENJE - vsaka ferata ima glede na težavnost smeri določeno največje še varno število udeležencev v skupini (Aljaževa do 6 oseb, Pot mojstranških Veveric do 3 osebe, Hvadnik do 6 oseb, Jerm'n do 3 osebe).
  Ko se odločate za vodeno turo, ZAHTEVAJTE vodnika z ustrezno licenco (UIMLA, IFMGA) in bodite pozorni na velikost skupine. Za svojo varnost ZAHTEVAJTE le najboljše!

  KOMERCIALNO VODENJE BREZ USTREZNE LICENCE JE KAZNIVO DEJANJE!
   Vprašajte se, ali bi pustili, da vaše letalo upravlja "pilot" brez ustrezne izobrazbe in izpita za letenje?

Ferata ni igrišče, pač pa navječji približek smerem v gorah in jih kot takih ne gre jemati zlahka. Priprava na vzpon mora biti enako temeljita, kot za vzpon po Slovenski smeri v Triglavski severni steni.

Saj veste, za svojo varnost in varnost drugih lahko največ storite sami! 
S tem vodilom vam želimo varen korak in čim manj slabih praks, kot je ta na levi strani.

ZAPESTNICA FERATE KRANJSKA GORA - PRIJATELJ FERAT

Pozdravljen ljubitelj ferat!

Veseli smo tvojega obiska. Ferate so naša skupna ljubezen. Zelo se trudimo, da ostajajo urejene in varne. Pri tem nam lahko pomagaš tudi ti. S tem ko boš upravljalcu sporočil morebitne poškodbe jeklenice na ferati, nam boš pomagal, da jih pravočasno popravimo in ferate bodo varne za vse obiskovalce.

Z nakupom zapestnice zvestobe, boš tudi finančno podprl naše delo, obenem pa boš dobil lep spominek na tvoj današnji podvig.

Zapestnice so na voljo v vseh info točkah po simbolični ceni 7€.
Dear via-ferrata visitors!

We look forward to your visit. Via ferratas are our common passion. We try very hard to keep them tidy and safe. Your help is welcome. By notifying the operator of any damage to the steel cable on the via ferrata, you will help us to have it repaired in a timely manner and via ferrata will be safe for all visitors.

By purchasing the loyalty bracelet, you will also financially support our work, and at the same time you will get a beautiful souvenir of your achievement. 

Bracelets are available at all information offices - 7€.

IZPOSOJA OPREME, NAJEM VODNIKA EQUIPMENT RENTAL, HIRE A GUIDE

Image
Image
Obvestilo

Naše spletno mesto uporablja samo obvezne piškotke, ki so potrebni za delovanje in zagotavljanje osnovnih funkcionalnosti. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov.

Več