Informacije uporabnikom glede odpiranja dvorane in fitnesa Vitranc

Z novim Odlokom o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov se s ponedeljkom, 15.2., lahko v omejenem obsegu odprejo športni objekti po Sloveniji, vendar pa je v prvi vrsti potrebno poskrbeti za varnost in zdravje vseh udeležencev programov ter slediti vsem priporočilom, ki še vedno veljajo. Še posebej v prvem tednu bo potekal poostren inšpekcijski nadzor. Na podlagi pridobljenih znanj in usmeritev smo sprejeli odločitev, da se bosta fitnes in dvorana Vitranc odprla v ponedeljek 22.2. O delovnem času in o morebitnih spremembah vas bomo obvestili tekom tedna.

Določila, ki jih predvideva novi Odlok

Za interpretacijo novega Odloka in z namenom razjasnitev odprtih vprašanj in predstavitvi varnega načina izvajanja športnih programov skladno s priporočili NIJZ, so na današnji korespondenčni seji poskrbeli Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Direktorat za šport, Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez in Fakulteta za šport UL. 

V osnovi velja, da je športna vadba športnikov (treningi), dovoljena:

 • vrhunskim športnikom (olimpijski, mednarodni in svetovni razred), gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost in, ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni;
 • perspektivnim športnikom, gre za 673 mladih športnikov, ki so v mladinskih kategorijah dosegli vrhunske mednarodne športne rezultate;
 • športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, registriranim v skladu z  32. členom ZŠpo-1, ki so člani reprezentanc, gre za okrog 1000 športnikov; omenjeni športniki so že delno zajeti v skupini perspektivnih športnikov; 
 • poklicnim športnikom, ki so starejši od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih   športnikov pri ministrstvu za šport (gre za trenutno okrog 500 športnikov, ki pa so delno zajeti že v številki vrhunskih in perspektivnih športnikov). Status poklicnega športnika je oblika zaposlitvenega statusa (samozaposlena oseba);
 • športnikom, ki se udeležujejo športnih tekmovanj iz prvega in drugega odstavka 3. člena Odloka.

Treningi športnikov v mlajših starostnih kategorijah (mladinci in kadeti, ki so člani državnih reprezentanc) so dovoljeni le če se izvajajo v obliki t. i. mehurčkov oziroma fizično izoliranih skupin. Mehurčki so homogene vadbene skupine, katerih sestava se ne spreminja.

Dovoljeni so tudi treningi preostalim registriranim športnikom, ki niso zajeti v zgoraj naštetih skupinah športnikov, če se izvajajo individualno torej samostojno oziroma pod vodstvom strokovnega delavca v športu, ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev. Pri izvajanju športne vadbe športnikov v skupinah je potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj 2 metra medosebne razdalje. Takšna športna vadba športnikov je dovoljena tako na zunanjih površinah oziroma na prostem, kot tudi v zaprtih prostorih.

Brezkontaktna športna vadba je takšna športna aktivnost pri kateri med izvajanjem športne vadbe ne pride do dotika oziroma fizičnega stika med vadečimi. 

Individualna športna vadba je takšna športna vadba pri kateri posameznik vadi sam. Kot individualna športna vadba se šteje tudi športna vadba v skupini oseb, ki so člani skupnega gospodinjstva. Med člani skupnega gospodinjstva med vadbo ni potrebno vzdrževati vsaj 2 metra razdalje.

Minimalno predpisano razdaljo med vadečimi je potrebno razumeti tako, da je to razdaljo možno vzdrževati ves čas izvajanja vadbe. Zaradi dinamičnosti izvajanja športne vadbe predlagamo, da organizatorji oz. izvajalci športnih programov zasledujejo predlagano omejitev 20 m2 vadbene površine na posameznika.

POMEMBNO:

 • Članom istega gospodinjstva med seboj ni potrebno vzdrževati 2m razdalje, se pa vsi štejejo v kvoto 10 ljudi na vadbeno skupino.
 • Potrebno je upoštevati vsa priporočila NIJZ. Za izvajanje teh poskrbi trener oz. strokovni delavec.
 • Igra v kolektivnih športih ni dovoljena. Vadba mora biti prilagojena. Pri treningu nogometa podaja npr. ni dovoljena, vsak udeleženec pa mora imeti svojo žogo. Prav tako ni dovoljena igra dvojic (badminton, tenis).
 • Podpornemu kadru (recepcija) se sicer ni nujno potrebno testirati, bodo pa inšpektorji pri pregledu zahtevali tudi negativen test.
 • Trenerji in strokovni delavci morajo ves čas nositi masko. Maske iz blaga niso dovoljene.
 • Maske so obvezne povsod, razen med vadbo. Vstop v javne prostore brez maske ni dovoljen. Vsi uporabniki javnih prostorov morajo stalno vzdrževati 2m razdalje.
 • Razkuževanje rok je obvezno pred vstopom in pred izhodom iz objekta. Priporočeno je redno razkuževanje in umivanje rok tudi med vadbo.
 • Sanitarije in tuši niso v uporabi. Vsak udeleženec ima svoj prostor za shranjevanje opreme.
 • Podrobna navodila za dvorano in fitnes bodo objavljena tekom tedna.

Obveznost testiranja na pristojnost virusa SARS-CoV-2

Odlok po novem uvaja tudi obvezno testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 za določene skupine uporabnikov športni programov in sicer za:

 • športnike in člane njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, ki jih odlok dovoljuje ter drugo osebje, ki sodeluje pri izvedbi teh tekmovanj (sodniki, delegati, čistilci, zdravniki, fizioterapevti, pobiralci žog… vsi, ki sodelujejo pri izvedbi tekmovanja) in
 • strokovne delavce v športu, ki vodijo programe športne vadbe (treninge športnikov in športno rekreativno vadbo).

Uporabniki športnih programov, ki jim Odlok predpisuje testiranje morajo v času izvajanja športnega programa ali športnega tekmovanja imeti:

 • potrdilo o negativnem rezultatu testu na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo (test PCR) ali testa HAG, ki ni starejši od 7 dni (upošteva se dan izvedbe testiranja), ali
 • potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, MODERNA najmanj 14 dni in AstraZeneca najmanj 21 dni, ali
 • potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
 • potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

 

Vsak varen zagon potrebuje svoj čas, še posebej zato, ker priprava vsega potrebnega ni odvisna izključno od nas, ampak predvsem od razpoložljivosti terminov testiranj in pripravi prostorov za varno uporabo. Ker verjamem, da se vam kljub ogromni količini informacij pojavi kakšno vprašanje, mi za vsa dodatna pojasnila lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

 

 

Obvestilo

Spletno mesto uporablja piškotke, ki omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in analizo spletne strani. Prosimo označite s klikom na gumb »Strinjam se«, če se strinjate z njihovo namestitvijo. Vaše nastavitve lahko kadarkoli spremenite.